Grasshopper

Rhino Grasshopper

Grasshopper je vizuelni programski jezik i okruženje koje radi u okviru Rhinoceros 3D.

Grasshopper 09.jpg

Grasshopper

Zašto?

Dugo čekanje je završeno: Rhino 6 uključuje Grasshopper. Korišćen u nekim od najambicioznijih dizajnerskih projekata u protekloj deceniji, Grasshopper je, kao i Rhino, postao robusna razvojna platforma. Grasshopper pruža osnovu za mnoge komponente razvijene od strane drugih proizvođača, od analize okruženja do robotske kontrole. Grasshopper u paketu sa Rhino 6 je isti Grasshopper kao i ranije, plus mnoga poboljšanja.

Isti stari Grasshopper … samo bolje!

Grasshopper uključen uz Rhino 6 za Windows je isti Grasshopper koji se razvija već godinama, tako da bi trebao da bude već poznat. Ipak, ima mnogo novih mogućnosti i poboljšanja koja nisu bila u dugotrajnoj beta verziji


Grasshopper 10.jpg

Ključne prednosti

Šta vam donosi?

Grasshopper je vizuelni programski jezik i okruženje koje radi u okviru Rhinoceros 3D. Programi se stvaraju povlačenjem komponenti na radnoj površini. Izlazi iz  komponenti se zatim povezuju sa ulazima narednih komponenti.

Grasshopper se prvenstveno koristi za izradu generativnih algoritama, kao što je generativna umetnost. Mnoge komponente Grasshoppera kreiraju 3D geometriju. Programi mogu takođe da sadrže i druge vrste algoritama, uključujući numeričke, tekstualne i audio-vizuelne.

Napredne upotrebe Grasshopper-a uključuju parametarsko modelovanje građevinskih konstrukcija, parametarsko modelovanje u arhitekturi itd.


Grasshopper 07_edited.jpg

Noviteti u Grasshopper-u

Nove komponente

Grasshopper sada uključuje; Make2D, Symbol Display, Bend, Flow, Maelstrom, Splop, Splorph, Stretch, Taper, Tvist. …i još mnogo toga.

Kangaroo

Kangaroo – interaktivni dinamički sistem za rešavanje fizičkog kretanja – je sada uključen.

Multi-Threaded komponente

Neke komponente se sada izvršavaju mnogo brže koristeći paralelno procesiranje.

GhPython

GhPython je takođe uključen. Poseduje sopstveni GHA kompajler i značajno node-in-code ubrzanje.

I još dosta toga.

Grasshopper je sada stabilan razvojni alat: vaše komponente nastavljaju da rade sa svakim manjim ažuriranjem Grasshopper-a.